Історія назви RedHead: проєкт NEW15

З розвитком компанії настав момент, коли стало зрозуміло, що зв'язок між ім'ям компанії та її дійсними цінностями порушено.

Назва "концерн «Європродукт»", яку бізнес отримав у 1990-х роках, не давала уявлення про те, чим насправді займається корпорація, і дедалі частіше в партнерів з’являлися запитання щодо цього.

Щоб знайти нову назву, необхідно було визначити саму суть корпорації.

Владислав Бурда: «На зміну «Європродукту» має прийти новий корпоративний бренд, який точніше віддзеркалить наші цінності й цілі.

«Європродукт» — це чудова історична назва, яка служила нам протягом 15 років. Але сьогодні через неї у нових партнерів з’являються запитання: «Ви виробляєте європейські продукти? Чи, можливо, ви друкуєте євро?».

Ми вирішили створити бренд, який об’єднав би наявні наші проєкти та додав би їм цінності. І в цьому ми бачимо його силу».

Рішення виникло того року, коли «Європродукту» сповнювалося 15. Власники компанії, співпрацюючи з брендинговим агентством «Мотто», мали сформулювати цінності, місію та бачення корпорації, з яких потім народилися б нова корпоративна культура, бренд і назва. Ребрендинг став самостійним проєктом із власною символічною назвою— NEW 15, своєрідним прогнозом розвитку компанії наступними 15 роками своєї історії.

Для проєкту фахівці агентства «Мотто» розробили формат, в якому вільні дискусії, мозкові штурми та практичні заняття максимально розкривали можливості колективної творчості, створювали атмосферу для нових ідей і концепцій.

Проєкт NEW15 мав декілька етапів.

Насамперед необхідно було сформувати стратегію розвитку компанії та бачення корпоративного бренду, а потім наповнити його ідеями, цінностями та рішеннями. Для цього зібрали робочі групи, до яких увійшли провідні співробітники компанії.

Наступним етапом став пошук назви для нового бренду компанії, до якого були залучені всі люди в компанії.

Завершальною стадією проєкту була розробка нового логотипу та фірмового стилю для компанії/бренду.

Марк Кестельбойм, керівник «Мотто», та фахівці агентства, які мають досвід стратегічного консультування, модерували всі етапи проєкту від початку й до кінця, у такий спосіб зберігаючи послідовність досягнення позначених цілей.

Спеціально створений індивідуальний дизайн проєкту NEW15 підкреслював  його стратегічну важливость.

Проєкт NEW15 розпочався з дискусії сім'ї засновників за участю консультантів «Мотто». Разом із старшими дітьми, майбутніми спадкоємцями, Владислав Бурда та Ніна Галина відкривали для себе нові перспективи, визначаючи, як зміниться «Європродукт» протягом наступних 15 років.

Внаслідок цього виникла концепція «фану», в основі якої філософія, орієнтована на підприємництво в поєднанні з творчою свободою та принципом “employer-friendly” (“дружня робота”). Саме це виявилося найближчим власникам компанії та співзвучним їхньому бажанню розвиватися надалі на ринку товарів і послуг для дітей та батьків.

Щоб застосувати цю концепцію до наявних бізнесів і сформулювати критерії для майбутньої назви, зібрали три групи по 10 осіб – найактивніші менеджери, керівники, лідери думок.

Їхня робота полягала у виконанні «домашніх» завдань і подальших «мозкових штурмах» під час трьох дводенних сесій, що відбулися на початку 2010 року.

Під час сесії кожна команда мала детально змоделювати бачення майбутнього компанії «Європродукт».

Перший день сесії проходив у режимі дискусії. Під час обговорення учасники групи формулювали та фіксували визначення місії та цінностей компанії, корпоративної культури й правил, напрямів експансії та перспективних бізнесів.

Другого дня у творчій атмосфері учасники робочих груп змогли переосмислити власний досвід, емоції, переживання, пофантазувати та спробувати знайти формулу компанії – лідера дитячого ринку. А потім знайти для цієї формули художнє втілення.

Результатом роботи кожної групи став корпоративний мініфільм чи рекламне відео про «компанію мрії» — про майбутнє «Європродукту». За кілька годин учасники кожної з трьох груп придумали ідею, написали сценарій і зняли відеоролик, який так чи інакше розкриває цінності, бачення та місію нової компанії. На імпровізованому креативному знімальному майданчику, на який перетворився один із конференц-залів компанії, розкривалися таланти та відбувалися несподівані перевтілення.

Спільна робота всіх груп викристалізувала цінності та визначення місії «компанії мрії»:

  1. Глобальна місія – стати «компанією мрії» як для дітей, так і для співробітників та партнерів.
  2. Діти – це головна цільова аудиторія компанії. Суть діяльності компанії – стати для них синонімом щасливого дитинства та найяскравіших дитячих вражень.
  3. Для співробітників компанія прагне стати ідеальним місцем роботи, де повністю розкривається творчий, креативний складник особистості, де кожен співробітник відчуватиме свій внесок у загальну справу створення щасливого дитинства в цій країні.
  4. Бізнес-амбіції компанії полягають в експансії інших сегментів дитячого ринку з метою заволодіння максимально сильною та стійкою лідерською позицією.

Загальним підсумком роботи всіх груп проєкту NEW15 також став набір критеріїв для пошуку нової назви компанії, яка згодом мала вирости до глобального корпоративного бренду.

Лідерами ринку стають ті, хто здатні визначити «формулу» своєї компанії, а потім робити це знову і знову – адже ринок постійно змінюється. У компанії-лідері це має вміти кожен.

Ось чому до проєкту NEW15 були залучені десятки співробітників компанії, а у фінальному конкурсі з пошуку нової назви могла взяти участь будь-яка людина в корпорації.

Потрібно було знайти назву емоційну, яскраву, зухвалу та переконливу. Назву, яка зміцнила б лідерські позиції компанії саме на дитячому ринку.

Протягом дев'яти місяців на внутрішньому сайті корпорації тривало обговорення нових імен, яке зібрало понад 300 варіантів назви.

Зрештою перемогла назва "RedHead".

У нашому менталітеті рудий – це колір оригінальності, несхожості, щирості, а також – обраності долею. Успіх «рудого» бренду, «Антошки», вже підтвердив це. Назва «RedHead» як віддзеркалення нової ідеології компанії (фан) перегукується з іміджем роздрібної мережі корпорації. Вона ніби перекладає назву «Антошка» мовою глобального ринку. Ба більше, демонструє потенційну можливість «експортувати» «Антошку» в інші країни під брендом RedHead.

Назва, легка для міжнародному розуміння, дає змогу повідомити про своє існування та свої цінності на B2B та B2C ринках, для того, щоб зрости до рівня загальновідомих глобальних брендів.

Створення логотипу RedHead Family Corporation стало наступним важливим етапом роботи з ребрендингу, візуалізуючи назву та її концепцію.

У логотипі RedHead руда краватка майорить разом із пустотливим рудим чубом – так буває тільки в тих, хто, попри всі перешкоди, впевнено йде своїм шляхом, вірить в успіх і з усмішкою дивиться вперед. Смайлик, канонізований в іміджі RedHead, – свідчення оптимізму та енергії, властивих співробітникам корпорації та визнаних усіма партнерами компанії.

Новий символ корпорації та нова назва – це сміливий крок і водночас потенційне право стати в один ряд з іншими визнаними лідерами глобальному ринку товарів та розваг для дітей, компаніями з унікальною корпоративною культурою.

Тегі: