У магазині «Казка Нова» буде відреставровано унікальний настінний розпис

У київському магазині «Казка Нова», який входить до складу RedHead Family Corporation, незабаром оживе казка. Усі відвідувачі магазину зможуть знову милуватися прекрасним українським народним орнаментом і казковими сценками, які не один десяток років прикрашали стіни та колони приміщення. 

Багато киян добре пам'ятають магазин «Казка», який розпочав свою роботу далекого 1969 року й подарував радість не одному поколінню жителів столиці. Головною особливістю магазину іграшок на вулиці Червоноармійській, 54 (нині Велика Васильківська) був унікальний настінний розпис, виконаний у стилі Петриківського малюнка.

1979 року на честь проголошення ООН Міжнародного року дитини стіни одного з центральних київських дитячих магазинів вирішили прикрасити декоративно-орнаментальним народним живописом. Втілили цю ідею в життя українські художники Марфа Тимченко, член спілки художників СРСР, народний художник України, її чоловік Іван Скицюк і донька Альона.

 

Лише ескізи створювалися приблизно 3 місяці, а безпосередньо розпис стін магазину тривав майже рік. За свідченням авторів, на стінах було зображено сценки з понад 50 українських та інших народних казок.

Щоб завершити такий масштабний проєкт, додатково залучили художників, які працюють у стилі Петриківського розпису, як-от Наталія Гуч, Неллі Потова, Ніна Кириненко, Тамара Жукова, Надія Шулик. Розписи магазину «Казка» отримали високі оцінки мистецтвознавців і захоплені відгуки великих та маленьких відвідувачів.

 

Зрештою, цей магазин іграшок зі звичайним радянським інтер'єром перетворився на один із найпривабливіших художніх об'єктів Києва.

2017 року корпорація RedHead, що орендує це приміщення, домовилася з художниками-учнями Марфи Тимченко, які брали участь у створенні стінопису, про її якнайшвидшу реставрацію. RedHead зберегла історичну назву магазину, а тепер сприятиме збереженню його культурної спадщини. Початок робіт заплановано на цьогорічний жовтень.